Jak dobrze zjeść w Kołobrzegu? Propozycje dla wymagających

Sezon letni w nadmorskich miejscowościach przyciąga mnogością możliwych sposobów na spędzenie wolnego czasu, począwszy od zwiedzania oraz wypoczynku na plaży aż po uprawianie sportów wodnych. Zazwyczaj turyści, którzy decydują się na wypoczynek nad morzem, chcą spróbować rybnych specjałów, ale szukają też alternatywy dla tradycyjnych smażalni i ryb przygotowywanych w głębokim tłuszczu.

Opcje rybnej restauracji Domek Kata zaskakują swoimi propozycjami, począwszy od przystawek. Można wśród nich znaleźć m.in. carpaccio z łososia, a dla wielbicieli owoców morza sałatkę z krewetkami, mango i pomarańczą. W przystawkach można odnaleźć też propozycje zawierające ślimaki w aromatycznym maśle ziołowym czy zielone małże duszone w białym winie. Jeśli chodzi o główne dania rybne, to królują wśród nich łosoś, sandacz i dorada. Na uwagę zasługuje przede wszystkim kruchy stek z łososia, korespondujący ze smakiem cytrusowej sałatki oraz sandacz w sosie kaparowym.

Niezwykłe połączenia smaków

Jeśli chodzi o pozostałe dania obiadowe, to Domek Kata w swoim menu oferuje wieprzowinę, wołowinę, jagnięcinę oraz dziczyznę. Daniem drobiowym, które cieszy się szczególną popularnością, jest pierś kaczki połączona z intensywnym sosem wiśniowym. Przyciąga ono kompozycją kontrastującą ze smakiem kaczego mięsa oraz słodko-kwaśnego sosu wiśniowego.

W menu wieprzowym oraz wołowym można znaleźć – począwszy od klasyków – stek wołowy w sosie z zielonego pieprzu i golonki cielęcej aż po polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim oraz w sosie kurkowym. Miłośników tradycyjnych potraw oraz mięsa o bardziej charakterystycznym smaku z pewnością zachęci pieczeń z dzika z grzybowym sosem i kaszą gryczaną.

Słodki koniec upalnego dnia

Podobnym bogactwem zaskakuje karta alkoholi oraz deserów. Wśród nich znajdziemy piwo, które pozwoli się ochłodzić podczas gorących letnich dni, ale też domowe wino oraz duży wybór koniaków, rumu oraz likierów dla bardziej wymagających. Wśród deserów króluje tort wiedeński oraz bardziej tradycyjne ciasta, takiej jak sernik i jabłecznik. Poza tym kuszące są także desery na bazie lodów oraz owoców jak np. banany w waniliowej tempurze podawane z lodami. Wymienienie tych kilku wstępnych pozycji z menu Domu Kata pozwala zauważyć, że restauratorzy oraz szefowie kuchni charakteryzują się dużym wyczuciem smaku, umiejętnością eksperymentowania i zaskakiwania w kuchni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *