W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.
Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.
Jak powinna być przyrządzona dobra ryba?

Ryby to dla wielu kucharzy niemałe wyzwanie. Rybie mięso wymaga niesłychanie pieczołowitego przygotowania. Po czym zatem poznać dobrze przyrządzone dary morza?
Po pierwsze – świeżość!
Im ryba jest świeższa, tym jest smaczniejsza. Doskonałej jakości ryby spróbujesz w najlepszej restauracji w Kołobrzegu. Niektóre gatunki ryb, takie jak łosoś, pstrąg czy tuńczyk, mogą być spożywane na surowo w formie tatara czy carpaccio. Warunkiem ich przydatności do spożycia jest jednak idealna świeżość.
Gotowana czy pieczona?
Wszystko zależy od gustu. Kucharze specjalizujący się w przyrządzaniu tych frykasów podpowiadają, że do gotowania najlepiej nadają się ryby chude i średnio tłuste. Wymieniają rodziny okoniowatych i karpiowatych, a więc okonie, sandacze, karpie, karasie i płocie. Należy pamiętać, że innym procesem jest gotowanie w wodzie, innym duszenie w sosie, a jeszcze innym – gotowanie na parze. Ostatni sposób przyrządzania pozwala uzyskać niebagatelną strukturę mięsa i zachować najcenniejsze składniki odżywcze.
Innym sposobem na doskonałą rybę jest pieczenie. Najlepiej nadają się do tego pstrągi, karpie i duża część ryb morskich. Wykorzystując tę technikę, warto skupić się na dodatkach wykorzystanych w procesie pieczenia. Zastosowanie dobrej jakości masła jest znacznie zdrowsze, niż przyrządzanie jej w oleju.
Równie ciekawym i – co warto zaznaczyć – jednym z najzdrowszych sposobów przygotowywania ryb jest ich grillowanie. Do tego najlepsze będą ryby zawierające dużą ilość tłuszczu: makrela, tuńczyk, pstrąg czy łosoś.
Oczywiście, oprócz dań głównych istnieje niezliczona wręcz ilość połączeń smakowych w postaci sałatek czy gorących i zimnych przystawek.
Ryba już na talerzu. Co z dodatkami?
Odpowiedzi na to pytanie jest być tak wiele, jak wiele jest gustów. Od klasycznego fish&chips, przez sztandarowe wręcz młode ziemniaczki z koperkiem, surówkę z białej kapusty, czy sezonowe warzywa, po całkowicie nietypowe i oryginalne połączenia. W końcu poznawanie nowych smaków to też przygoda!