Jak powinna być przyrządzona dobra ryba?

Ryby to dla wielu kucharzy niemałe wyzwanie. Rybie mięso wymaga niesłychanie pieczołowitego przygotowania. Po czym zatem poznać dobrze przyrządzone dary morza?

Po pierwsze – świeżość!

Im ryba jest świeższa, tym jest smaczniejsza. Doskonałej jakości ryby spróbujesz w najlepszej restauracji w Kołobrzegu. Niektóre gatunki ryb, takie jak łosoś, pstrąg czy tuńczyk, mogą być spożywane na surowo w formie tatara czy carpaccio. Warunkiem ich przydatności do spożycia jest jednak idealna świeżość.

Gotowana czy pieczona?

Wszystko zależy od gustu. Kucharze specjalizujący się w przyrządzaniu tych frykasów podpowiadają, że do gotowania najlepiej nadają się ryby chude i średnio tłuste. Wymieniają rodziny okoniowatych i karpiowatych, a więc okonie, sandacze, karpie, karasie i płocie. Należy pamiętać, że innym procesem jest gotowanie w wodzie, innym duszenie w sosie, a jeszcze innym – gotowanie na parze. Ostatni sposób przyrządzania pozwala uzyskać niebagatelną strukturę mięsa i zachować najcenniejsze składniki odżywcze.

Innym sposobem na doskonałą rybę jest pieczenie. Najlepiej nadają się do tego pstrągi, karpie i duża część ryb morskich. Wykorzystując tę technikę, warto skupić się na dodatkach wykorzystanych w procesie pieczenia. Zastosowanie dobrej jakości masła jest znacznie zdrowsze, niż przyrządzanie jej w oleju.

Równie ciekawym i – co warto zaznaczyć – jednym z najzdrowszych sposobów przygotowywania ryb jest ich grillowanie. Do tego najlepsze będą ryby zawierające dużą ilość tłuszczu: makrela, tuńczyk, pstrąg czy łosoś.

Oczywiście, oprócz dań głównych istnieje niezliczona wręcz ilość połączeń smakowych w postaci sałatek czy gorących i zimnych przystawek.

Ryba już na talerzu. Co z dodatkami?

Odpowiedzi na to pytanie jest być tak wiele, jak wiele jest gustów. Od klasycznego fish&chips, przez sztandarowe wręcz młode ziemniaczki z koperkiem, surówkę z białej kapusty, czy sezonowe warzywa, po całkowicie nietypowe i oryginalne połączenia. W końcu poznawanie nowych smaków to też przygoda!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *