Jak zorganizować przyjęcie na ostatnią chwilę?

przyjęcie

Przygotowanie przyjęcia to zawsze duże wyzwanie, tym bardziej, jeśli czas na jego organizację jest ograniczony. Z każdej sytuacji jest jednak wyjście, wystarczy tylko przemyśleć dostępne opcje, zastanowić się, jakie menu będzie najstosowniejsze i potwierdzić planowaną liczbę gości. Po tej wstępnej i szybkiej analizie przyjdzie czas na działanie. Gdzie szukać pomocy? Jak sprawić, by mimo ograniczeń czasowych przyjęcie było niezapomniane?

Postawić na profesjonalizm

Jak szybko przygotować kilka dań i przekąsek, a do tego sprawić, by wszystko wyglądało pięknie i apetycznie? Jak sprostać organizacyjnym wyzwaniom, gdy czas goni? Jednym z możliwych rozwiązań jest rezerwacja sali w restauracji — to gwarancja profesjonalnej obsługi, idealnie dobranego menu i zastawy. Wszystko, co musi zrobić organizator, to przekazanie swoich oczekiwań w kwestii ilości, czy rodzaju potraw. Co, jednak jeśli przyjęcie nie może odbyć się w restauracji? Alternatywą jest skorzystanie z cateringu. Także i w ten sposób można uniknąć konieczności samodzielnego szykowania kolejnych potraw. Catering, czyli dostawa przygotowanego menu do domu klienta, to duże ułatwienie. Co więcej, oprócz standardowej usługi dowozu jedzenia, można także liczyć na wypożyczenie kompletnej zastawy. Czasem warto również zastanowić się nad wynajęciem obsługi. To już opcja dla najbardziej wymagających klientów. Trzeba jednak zauważyć, że tak przygotowane przyjęcie na pewno będzie udane — zwłaszcza jeśli postawi się na profesjonalizm kucharza, a także obsługi kelnerskiej. 

Na bogato, czy skromnie?

Wiele osób zastanawia się, jak powinno wyglądać odpowiednio skomponowane menu na przyjęcie. Wszystko zależy od charakteru imprezy, a przede wszystkim czasu jej trwania. I w tym zakresie warto skorzystać z podpowiedzi osób, które organizacją przyjęć zajmują się na co dzień. Trzeba pamiętać, że ani nadmiar, ani brak jedzenia na uroczystości nie jest dobrze widziany. Można więc ustalić tradycyjny podział posiłków — obiad, zimną płytę i kolejne danie ciepłe lub po prostu przygotować więcej drobnych, kolorowych przekąsek (zarówno ciepłych, jak i zimnych). 

Organizacja przyjęcia okolicznościowego na ostatnią chwilę nie jest niemożliwa — wystarczy część potraw przygotować samodzielnie, a pozostałe zamówić. Jeśli warunki pozwalają, warto pomyśleć o tzw. garden party — wynająć namiot, czy obsługę do grilla.

Nawet jeśli czasu nie ma zbyt wiele, nie oznacza to, że przyjęcie się nie uda, a goście wyjdą nieusatysfakcjonowani. Trzeba tylko przeanalizować możliwe opcje i wybrać najlepszą dla siebie.