Chociaż dorośli uwielbiają celebrować ważne wydarzenia przy stole suto zastawionym pysznym jedzeniem, dzieciom nie zawsze to odpowiada. Po pierwsze, maluchom po prostu się nudzi i nie przepadają za wielogodzinnym pozostawaniem bez ruchu. Po drugie, od wymyślnych, egzotycznych dań, zazwyczaj wolą jeść to, co znają z domu i przedszkola. Jakie menu zaplanować dla dzieci na przyjęcie, aby cierpliwie siedziały przy stole i spałaszowały swoje porcje z apetytem?
Znane i lubiane potrawy
Większość maluchów ufniej podchodzi do dań, które już znają. Nie oznacza to oczywiście, że nie warto zachęcać ich do próbowania nowych smaków – być może okaże się, że mimo młodego wieku Twoje dziecko doceni smak zupy rybnej, czy pieczeń z dzika. Jednak w przypadku dzieci czarnymi „obiadowymi” końmi są zawsze zupy: rosół i pomidorowa (lub krem z pomidorów) i dania z kurczaka. Dobra restauracja powinna mieć w swoim menu pierś z kurczaka, czasami specjalnie dla dzieciaków można zamówić panierowane nuggetsy. W roli obiadu dobrze sprawdzi się też znany i lubiany przez maluchy kotlet schabowy z ziemniakami (lub jeszcze lepiej — frytkami!), czy też miękkie polędwiczki — wieprzowe lub jagnięce.
Co na deser?
Nawet niejadki często stają się głodne, gdy usłyszą o deserze. Wszystkie maluchy uwielbiają lody – to zawsze trafiony wybór. Dla małych łasuchów warto zamówić słodką szarlotkę, lub kawałek tortu. Dzieci przepadają też za naleśnikami. A te z kolei mogą zagrać rolę zarówno deseru, jak i dania głównego.
Jeśli planujesz organizację przyjęcia w restauracji, na którym pojawią się dzieci, najlepiej po prostu zapytaj obsługi, jakie menu dla nich przewidziała. Pracownicy danego lokalu zawsze wiedzą najlepiej, które dania z ich karty sprawdzają się w przypadku nieletnich gości. Podpowiedzą Ci też, jakie potrawy wybrać, jeśli na przyjęciu mają pojawić się mali (i duzi!) alergicy.